Voeding en Acne

Beautiful Tutorials


Hoe verzorg ik thuis mijn huid en welke producten heb ik nodig?

Beautiful Tutorial: Voeding bij acne of onzuivere huid

Door Wendy Bakker, 4 april 2020


Voor de meeste mensen is het geen verrassing meer dat ook voeding invloed kan hebben op onze huid, zo ook bij acne. Het verschilt per persoon hoe groot dit van invloed is op de huid.

Suikers / snelle koolhydraten zorgen voor een hoge insulineproductie in je lichaam en dat stimuleert de talgproductie in je huid. Zo ontstaan er meer ontstekingen, oftewel puistjes en andere onzuiverheden. Ook vermindert teveel insuline het immuunsysteem en ontstaat er een hormonale disbalans.
Zuivelproducten bevatten een insuline-achtige stof die hetzelfde effect heeft op de talgproductie als de 'echte' insuline.
- Dit is minder bekend bij mensen, maar sommige zuren kunnen ook bijdragen aan de vermeerdering van acne. Dit is bijvoorbeeld bij sinaasappelsap, tomaat en paprika.
Stoffen / voedingsmiddelen juist die goed voor je huid zijn:

Zink
In onderzoek is aangetoond dat mensen met acne vaak een lage zinkspiegel in het bloed hebben. Door zink in te nemen kan acne dus verminderen. Zink werkt namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Het ingrediënt zorgt bovendien voor afname van de talgproductie. Daarnaast heeft zink een antioxidantwerking. Ten slotte vermindert het element ook de ophoping van dode huidcellen waardoor de poriën minder zullen verstoppen. Zink is uit voeding te halen, maar vaak in een hele lage hoeveelheid. Daarom wordt aangeraden een supplement tot 30 Mg per dag in te nemen. Een te hoge dosis zink kan leiden tot misselijkheid en maagkrampen. Zinkzalf is geen aanrader om tegen acne te smeren, deze zalf is te dik en kan de huid zelfs verstoppen en zo meer puistjes veroorzaken.
Vitamine A  reguleert de talgproductie.
Vitamine D versterkt het immuunsysteem.
⁃ Ontstekingsremmende middelen in blauwe bessen en avocado

- Omega 3 vetzuren in bijvoorbeeld chiazaad of vette vis.
Eieren
Vlees

Met dit lijstje zou je zelf aan de slag kunnen gaan. Probeer een tijdje om een of meerdere voedingsmiddelen te vermijden, en/of extra voedingsmiddelen van de tweede lijst te nuttigen. Zie wat het doet voor je huid en wat bij jou werkt. Dit natuurlijk naast het gebruik van de juiste producten!